Home » Tips voor baasjes » RUSTPLEK voor de hond

RUSTPLEK voor de hond

Waarom een eigen rustplek voor de hond zo belangrijk is.

Iedere hond heeft behoefte aan zijn eigen veilige omgeving.

Daar voelt hij zich veilig en vertrouwd.

Een plek om uit te rusten, te ont-stressen, rustig te eten en rust te zoeken.

Wij merken dat veel  hondenbaasjes dit niet begrijpen waarom een goede RUSTPLEK zo belangrijk is voor de hond,

daarom een uitleg.

Wat is een geschikte plek in huis?
Niet in de gang
Niet in de nabijheid van een deur, niet onder de trap of berging

Wel in de woonkamer, in een rustige hoek naast de kast of bank,

Wel in de open woonkeuken, in een rustige hoek, nooit in de “door loop”

- Immers honden zijn roedeldieren , willen bij de roedel zijn, afzondering is nooit de bedoeling, een hond word daar zeker niet gelukkig van.

- Honden vinden het niet prettig als de rustplek constant wordt verstoord door passanten,

zeker niet door bezoek die dicht langs de rustplek lopen.

Respecteer ten alle tijden de rustplek van uw hond, vertel dit ook aan bezoek.

Bezoek dient NOOIT zelf de hond te benaderen en zeer zeker nooit de rustplek van de hond.

Vertel dit ook aan kinderen. Honden zijn leuk en zien erg knuffelig uit, maar een hond die zelf zijn rust opzoekt geeft aan hier geen behoeft aan te hebben. Het is niet voor niets zijn RUSTPLEK! Gun hem dan ook zijn rust!

Belangrijk:

VERSTOOR NOOIT DE RUST OP DE HOND ZIJN RUSTPLEK!!

Wat kan ik gebruiken als rustplek?

Een ruime bench, deurtje open met kussen.
De hond moet comfortabel kunnen staan, draaien en gestrekt kunnen liggen in de bench,
schaf daarom altijd 1 maat groter aan, dan geadviseerd voor het type/formaat van de hond.

Ook handig is een bakje wat aan de bench bevestigd kan worden voor bv water.

Een bench is zeker niet zielig, al dient de hond er aan te wennen, na enkele dagen snapt de hond dat de bench een veilig onderkomen is, waar hij zijn eten krijgt, slaapt, een beloning krijgt.
Ook hier is geduld belangrijk.

Kortom een fijne eigen plek waar hij relaxed kan zijn, tot rust komt, zich prettig voelt.

De basis voor een fijn huiselijk leven is een relaxte hond,
die zich prettig voelt in zijn eigen omgeving, zijn thuis.

Hoe kan ik de hond laten wennen aan de bench?

De eerste dagen is alles nieuw, een hond onthoudt de fijne dingen.
De liefde van de hond gaat door de maag.

Belonen is hier ook de manier.
Een klein stukje kaas, doet al wonderen!  Ook hier geldt de aanhouder wint,

MET GEDULD EN RUST, BEHAALT U RESULTAAT.
NOOIT MET DWANG!

Rustplek en thuis-training.

Zodra de hond gewend is aan zijn plaats, zijn RUSTPLEK, kan deze gebruikt worden om de hond ook tot rust te brengen.

Veel honden kunnen last hebben van stress, dit kan zijn doorangst, of het niet prettig vinden van bezoek, of juist te enthousiast zijn met bezoek.

Dan is het erg handig dat u als baasje de hond vanuit de STRESS Modus in de RELAXED Modus kan brengen.
Hiervoor gaan wij de rustplek gebruiken.

LET OP: DE RUSTPLEK VAN DE HOND IS NIET BEDOELD ALS STRAFMIDDEL!!!

Tosca v/d Werff onze na-zorg vrijwilligster legt u graag hieronder uit waarom en hoe te trainen:

Waarom heeft de hond een rust / veilig plekje nodig?

Eenrust plekje voor een hond is een "veilig" plekje waar de hond zich kan ontspannen en slapen.

Zich terug kan trekken als de hond iets engs vind.

Denk hierbij aan bijv. - bezoek, - onweer,- vuurwerk, - een verjaardag, - feestje enz.

Zeker voor een pup is dit heel belangrijk dat hij tussen het o.a spelen verplicht zijn rust kan houden.

Ook bij evt. ziek zijn denk aan een operatie is het voor de hond een muts dat hij/zij een veilig plekje heeft.

Een veilig /rust plekje houd voor de hond in dat hij / zij dat dat de plek is waar hij/zij  “daadwerkelijk” met rustgelaten word!

De hond zoekt immers zijn/haar rust zelf op.

Zou u het leuk vinden als u even rust / slaapt en iemand zit u steeds over u hoofd te aaien?

Leer daarom kinderen/bezoek en u zelf als de hond op zijn plekje ligt de hond altijd met rust te laten.

Dus ook niet even stiekem over zijn bol aaien of de rustplek benaderen.

Note:
Wist u trouwens dat over de bol aaien bedreigend kan zijn voor een hond?

Aaide hond liever onder zijn/haar kin/borstkas.

Dat geeft vertrouwen aan de hond.

Over de hond zijn/haar zij flanken aaien zegt u tegen de hond : Vertrouw mij maar ik ben je vriend.

Hoe leer ik de hond, zijn rustplek kennen?

Met de opkomst van de bench als rust/veilige plek moet u de pup/hond  laten wennen .

Begin met opbouwen door wat lekker op de rand in de bench te leggen.
Iets wat voor de hond een bijzonder lekkernij is bv een klein stukje kaas.

Al gaat de hond er alleen maar met zijn/haar snuit in beloon de hond uitbundig met woorden zoals bijv. Braaf... knappe hond enz enz. .

Dit gaat u uit breiden door de beloning steeds verder in de bench te leggen.

Als dat lukt sluit u het deurtje voor een paar seconden (dicht en weer open )en geef daarbij bijv. het commando "PLAATS".

Bij het open doen van het deurtje beloont u de hond met bv de woorden: GOED ZO!”

Daarbij blijft de training het zelfde.

Geef lekker hondensnacks de bench, zoals bullepeesjes,  zodat de hond begrijpt dat deze plek speciaal voor hem is.

Dit kunt u ook met een mand trainen als rust / veilige plek.

Stuurde hond naar zijn/haar mand en beloon de hond als hij/zij in de mand ligt.

In het begin kan u hem/haar wat lekkers geven.

Dit geldt vooral voor puppy's.

Natuurlijk komt er een moment dat u de beloning gaat afbouwen en de hond gaat reageren op het commando : "PLAATS".

Denkt u vooral niet dat het zielig voor de hond is onder het mom van : Ze hebben al zolang opgesloten gezeten.

Beter een veilige rustplek dan een gestrest de hond.

Bedenk dat de regels zijn : Verleden - Heden - Toekomst.

Laat een hond niet in zijn verleden hangen daar maakt u de hond alleen maar nog onzekerder mee.

Met vriendelijke groet,

BESTUUR Stichting Friends4Straydogs