JA/ NEE COMMANDO AANLEREN  (Correctie)


Als je iets nooit geleerd hebt,

hoe kun je dit dan begrijpen?

 

Uw rescue-hond komt vanuit een andere omgeving, wellicht een asiel of een gastouder. Andere omgeving, andere regels, of vanuit een kennel.  De indrukken door alle nieuwe prikkels zijn enorm zodra de hond op reis gaat. 

Daarom is op een rustige manier corrigeren/begeleiden, ontzettend belangrijk, zodat de hond leert binnen zijn nieuwe omgeving wat de bedoeling is.

De hond zal de eerste maanden (minimaal 3 maanden, per hond verschillend) dienen te wennen. Deze tijd is nodig voor de verwerking en leren kennen van alle nieuwe prikkels binnen zijn nieuwe leefomgeving.

Dit noemen wij het acclimatiseren van de rescue-hond.

 

Hardhandig, dwangmatig of geen goede begeleiding van zijn ongewenste gedrag, helpt hier zeker niet bij.
Immers de hond snapt niet dat zijn gedrag niet als fijn wordt ervaren,


Dit veroorzaakt alleen maar meer onzekerheid en dus opbouw van stress.   Juist dit dient altijd vermeden te worden.

 

Toch wordt dit vaak wel van de nieuwe hond verwacht.
Wanneer ze in huis plassen, wanneer ze iets van tafel pikken,
de zoveelste schoen pakken om op te kauwen, wanneer ze iets lekkers zo maar uit je hand pakken, op de bank springen, tegen je aan springen, achter de kat aan jagen... 

 

De kans dat de honden die wij bemiddelen ooit geleerd hebben wat
JA en Nee betekend is heel klein en als ze het al geleerd hebben, dan is dat in het Roemeens! 

Vaak starten we met het trainen van het commando ZIT of AF of POOT. Natuurlijk zijn "kunstjes leuk, maar eigenlijk leert de hond hier inhoudelijk niets van.

Om de hond binnen dit belangrijke acclimatiseringsproces duidelijk te maken wat nu "Neen" daadwerkelijk betekend, daarom deze uitleg.


Betekenis " Neen" aanleren:

 

  • Pak in beide handen een snoepje.

  • Doe 1 hand achter je rug en laat het andere snoepje zien.

  • Hou het snoepje wel stevig vast en zeg “nee”. Waarschijnlijk gaat de hond likken en krabben zodat hij het snoepje kan pakken.

  • Negeer dit gedrag. Zodra je hond stopt en bijvoorbeeld gaat zitten of weg kijkt zeg je “ja”.

  • Terwijl je dit zegt haal je het snoepje achter je rug vandaan en geef je dit aan je hond.

  • Herhaal dit een aantal keer tot dat je hond niet meer krabt of likt aan het snoepje.

Als dit goed gaat dan kan je een keertje het snoepje op een open hand neer leggen. Ook kan je afwisselen van hand of de snoepjes op de grond neer leggen.

 


Zodra de hond dit commando begrijpt, kun je al snel de hond  aansturen in het gedrag en dus ook duidelijkheid geven of zijn gedrag goed is of niet goed is (Correctie)

Wanneer de hond het commando niet kent, maar het wel tegen hem geroepen wordt met alle emoties die er vaak bij komen kijken, wordt dit niet begrepen en bouwt alleen maar meer stress op hierdoor.


Het enige wat de hond oppakt is de emotie van de baas en wanneer de hond al gespannen of angstig is, wordt dit versterkt door de onduidelijkheid. Zeker wanneer de hond kort bij u woont,  kan de opbouw van de vertrouwensband hierdoor vertragen. 

Maar denk ook eens aan de veiligheid van de hond wanneer deze bijvoorbeeld per ongeluk tegen het brandende gasstel aan gaat staan om in die pan met lekkere geurtjes te ruiken, of per ongeluk een stripje medicatie van tafel pikt. 

Begin dus, wanneer de hond  hier aan toe is, met de eenvoudige oefening van het aanleren van het  "JA en Nee" commando! 

Bekijk het filmpje hieronder voor een hele duidelijke uitleg over deze training. U zult zien, dat wanneer u er de tijd voor neemt,
de hond deze training het zo oppakt!

 

Het trainen versterkt uw band met elkaar, het is leuk om te doen en ook eigenlijk best makkelijk!

 

Veel plezier met oefenen!