Commando "PLAATS" aanleren


Er zijn momenten dat het belangrijk is dat de hond rust heeft en krijgt.

 • Bijvoorbeeld na een nieuwe ervaring tijdens het proces van acclimatiseren.

 

 • Door de hond na deze nieuwe ervaring (nieuwe prikkels) te laten kauwen (runderkop huid/runderoor/kauw-staaf/bullepees enz.) op zijn veilige rustplek, verwerkt hij de nieuwe prikkels bete in zijn hersenen,.

 • Of na een drukke dag voor de hond, bijvoorbeeld na bezoek hondenschool/speelveld/strand

 • Tijdens ontvangst van visite
 • Na bezoek dierenarts

 • Angst voor onweer/storm/vuurwerk
 • Tijdens een etentje thuis

 • Tijdens werkzaamheden/werkuren van het baasje
  ( Let op, de hond dient dan wel vooraf activiteiten te hebben ondernomen en voldaan te zijn, bijvoorbeeld een lange wandeling met oefeningen of training /hersenwerk/training)
 • En natuurlijk als slaapplek voor de hond. Ieder hond heeft een rustige eigen plek nodig om te kunnen slapen. 

Wij bespreken niet voor niks, tijdens de intake met de kandidaat, of er is nagedacht waar de rustplek komt voor  de hond in huis.

LET OP:
De rustplek is absoluut GEEN strafplek en GEEN correctie methode!Commando plaats is daarom belangrijk voor die momenten dat rust gewenst is en de hond deze zelf (nog) niet opzoekt

Hoe commando "Plaats" aanleren ?

 1. Met positieve bekrachtiging en beloning, nooit met dwang!

 2. Leg enkele heerlijke beloningssnoepjes in de bench op het kussen en hou minimaal 2 meter afstand van de rustplek

 3. Op het moment dat de hond uit zich zelf naar de rustplek gaat 
  Zegt u "Plaats"

 4. Herhaal dit diverse keren, overdag

 5. Geef na het uitlaat rondje de hond op zijn rustplek een kauwsnack.
  Zodra de hond zijn kauwsnack besnuffelt zegt u weer : "Plaats"

 6. Gaat de hond uit zichzelf, op een ander moment,  naar zijn rustplek benoem dan het commando en zeg "Plaats, goed zo!"

 7. Het is dus ook belangrijk om tussendoor dit commando te benoemen zodra de hond uit zichzelf al in de bench is gaan liggen en geef hem hiervoor direct een beloning,

 8. Geef ook de maaltijden op de rustplek van de hond en benoem commando "Plaats" op het moment dat u de bak met brokjes wegzet. Herhaal wederom "Plaats" op het moment dat de hond aandacht heeft voor zijn maaltijd.

 9. Uiteindelijk legt de hond de link met "Plaats" en zijn "Rusptlek"

  Als ik (teamlid Ina) s avonds rond etenstijd tegen de honden zeg "Plaats", gaan zij allen naar de eigen open bench en wachten keurig op de eigen bak met eten, tot dat zij aan de beurt zijn. Onze roedel bestaat uit lauter alleen rescue-honden (uit Spanje/Roemenie en ook NL)

  Zo ook als het snack-tijd is. De honden weten en begrijpen dat zij alleen mogen snacken op de eigen rustplek. Dit geeft rust binnen de (samengestelde) roedel.

 10. Dit is duidelijk voor de hond en hierdoor geen verstoring door de omgeving. (immers rustplek dient gerespecteerd te worden door de andere honden, maar ook door bezoek en andere huisgenoten) vermeden.