STERILISATIE/ CASTRATIE, LIEVER NIET TE JONG...!In Nederland is het de normaalste zaak , om een huishond te laten helpen. Dat is een goede zaak en voorkomt een overpopulatie van ongewenste honden immers.... Maar wanneer is het nu “HET GOEDE MOMENT”?
TE VAAK WORDEN HONDEN TE SNEL GEHOLPEN.......
 
De nadelen noemen zetten wij hier voor u op een rijtje. (niet door ons bedacht overigens, google u gerust op dit onderwerp en lees!)Velen o.a. hondengedragskundigen, de Hondenbescherming enz. raden castratie of sterilisatie af voor de leeftijd van 1 1/2 jaar.)
Van een half jaar tot één à anderhalf jaar
 
  • Bewegingsapparaat: langere en lichtere botten, grotere kans op voorste kruisbandlaesies, gewrichtsproblemen door te snelle groei en door minder spierontwikkeling.
  • Geslachtsdelen: Grotere kans op castratie-onzindelijkheid. De gecastreerde reu kan aantrekkelijk worden voor andere (intacte) reuen. Gecastreerde reuen kunnen elkaar gaan berijden.
  • Tumoren: Grotere kans op het ontwikkelen van een haemangiosarcoom (kwaadaardige bloedtumor). Afhankelijk van het ras kan ook de kans op andere typen tumoren vergroot zijn.
  • Gedrag: Meer angst-gerelateerde gedragsproblemen. Zo kan een onzekere reu banger worden, waardoor zijn gedrag om kan slaan in angst-agressie. Bij teven een duidelijke kans op agressief en mannelijk gedrag (rijden, met poot omhoog urineren) na de castratie als de teef meerdere broertjes had. Negatieve invloed op de gedragsontwikkeling.
  • Hersenfunctie: Meer achteruitgang van de cognitieve functies (dementie).
  • Schildklier: Grotere kans op traag werkende schildklier en dik worden.
  • Prostaat: Grotere kans op prostaattumoren. h. VACHT: kans op de ontwikkeling van een “pluizige” vacht, met name bij langharige honden: de vacht wordt dikker, meer gekruld, moeilijker te onderhouden. MAAR “RIJDT” MIJN JONGE REU, OP ANDEREN HONDEN? DAAR IS STERILISATIE TOCH VOOR BEDOELD? OM DIT TE VOORKOMEN? “NEEN” IS HET ANTWOORD!!!
  • Dit is niet sexueel getint!!!!! Vaak is dit stress gedrag!!!! Onwetendheid van de baasjes, niet begrijpen hoe hier mee om te gaan!!! En dan nog maar niet te spreken van de dierenartsen die dit uitvoeren, in de schoenen van erkend gecertificeerde en gediplomeerden hondentrainers en hondengedrag-kundigen denken te staan!!!

 

 

  • Wij verwijzen u graag door naar de website van Monique Bladder, hondengedrag-coach:
http://www.moniquebladder.nl/castratie-reu/#more-2100 Met conclusie (nav diverse onderzoeken naar dit onderwerp) en zeer duidelijke uitleg.