WAAROM SNUFFELT de HOND?


  • Stress vermindering
  • Informatie over de omgeving
  • Natuurlijk instinct
  • Mentale uitdaging

 

  • Natuurlijk instinct

Snuffelen is voor honden natuurlijk gedrag.
Een hondenneus kan wel 100.000 keer beter ruiken dan onze neus. 
De hondenneus is gevoelig en neemt ontelbare geuren op (prikkels) die door de hond verwerkt dienen te worden in zijn hersenen. 

Met deze wetenschap, begrijpt u dat snuffelen icm het acclimatiseren ontzettend belangrijk is voor verwerking van de nieuwe omgeving voor de hond

 

  • Informatie over de omgeving

Door te snuffelen leert de hond zijn (nieuwe) omgeving herkennen.
De geuren van zijn voortuin, zijn uitlaat veld, de geuren van zijn baasjes.
Kortom snuffelen en herkenning geeft meer zelfvertrouwen aan de hond over zijn omgeving

 

  • Mentale uitdaging

Snuffelen stimuleert de hersenen, het laat de hond nadenken en bedenken over wat hij ruikt, en onderzoeken waar de geur vandaan komt.

Daarom is positieve bevestiging in de vorm van beloning door geur en smaak zo ontzettend belangrijk. 

Een hond heeft niet alleen fysieke uitdaging nodig (beweging)
Net zo belangrijk is de mentale uitdaging (spelend leren en ontdekken) in de vorm van  vorm van denkspelletjes/speurspelletjes zo ontzettend belangrijk. 
Juist dit wordt te vaak vergeten door de hondenbaasjes.

 

Mentale uitdaging, op deze manier bezig zijn met je hond, draagt  bij aan een fijne band tussen baas en hond, opbouw vertrouwensband. Uiteindelijk de sleutel om probleem gedrag en depressies bij de hond te vermijden. 

Een belangrijk onderdeel is hierbij "Opbouw van de uitlaatronden" zodat gedoseerd de hond nieuwe geuren (prikkels) leert kennen, herkennen en verwerken.

 

Een ontzettend belangrijk deel binnen het acclimatiseringsproces van de hond.
Te veel geuren (prikkels) de eerste periode, kan extra stress opbouw, met als gevolg onzekerheid en zelfs leiden tot angst. 

  • STRESS Vermindering

In het centrum van de hersenen, worden de emoties van de hond verwerkt.
De geurreceptoren in de neus van de hond, staan hiermee rechtstreeks in verbinding.


Door de hond te laten snuffelen, zorgt dit ervoor dat het stressniveau gereduceerd wordt en de hond meer kan ontspannen.
Kortom minder opbouw emoties zoals angst en onzekerheid, precies wat de bedoeling is binnen het acclimatiseringsproces van uw hond.

 

Ook hier is belangrijk de opbouw van de uitlaatronden met de hond, in kleine stappen en dat u de hond de tijd geeft om uit te snuffelen.


Te veel nieuwe prikkels zorgt juist voor opbouw van stress en emoties. Door het snuffelen zal de hond beter de nieuwe indrukken verwerken.


Geef je hond de gelegenheid om te snuffelen, dit geeft de hond rust en beter de gelegenheid om alle geuren op zich in te laten werken.

 

Laat de hond "Uit-snuffelen" m.a.w. geef hem de tijd,
onderbreek dit gedrag niet, trek de hond niet weg

 

Ook nadat de hond is geacclimatiseerd blijft snuffelen belangrijk,
de hond zal minder snuffelen dat tijdens dit acclimatiseringsproces, immers hij kent zijn omgeving.

Maar realiseer u dat juist dit snuffelen hoort bij het natuurlijk gedrag van de hond en de hond het snuffelen nodig heeft om informatie op te nemen om een gelukkige hond te zijn, met minder stress, onzekerheid of angst.

 

Geef jouw hond bewust meer ruimte/lengte aan de riem wanneer hij ergens staat te ruiken, en zeg bijvoorbeeld 'toe maar'.

 

Zo geef je hem het signaal dat hij rustig kan uit-snuffelen. Sommige honden moeten het echt weer opnieuw leren om rustig te kunnen snuffelen omdat ze altijd zijn meegetrokken.

 

Stel de hond is geacclimatiseerd en u ziet dat tijdens de uitlaatronden de hond extreem veel snuffelt, pak dan thuis het hersenwerk op. Dit is een signaal dat de hond behoefte heeft aan meer mentale uitdagingen.

De neus is immers het belangrijkste zintuig van de hond.


Iedere hond heeft nu eenmaal meer nodig dan alleen  uitlaatronden en spelen met een bal.

 Snuffelen in het Snuffelkleed.