Home » Tips voor baasjes » GEZONDE VOEDING » RAUWE VLEESVOEDING

RAUWE VLEESVOEDING


Deze informatie komt van www.voerwijzer.com

 

WIJ ATTENDEREN U EROP DAT HET VOEREN VAN RAUW VLEES EEN HELE BEWUSTE KEUZE MOET ZIJN. 

LAAT U GOED ADVISEREN DOOR EEN VOEDINGSDESKUNDIGE ALS U DIT WILT.

Rauw vlees kan bacteriën bevatten die ook schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. 

 

 

Rauwe vleesvoeding

Er zijn twee manieren om rauw vlees te voeren aan een hond. KVV en BARF

 

KVV staat voor 'Kant en klaar Vers Vlees'. 

Kvv is een mengel van gemalen vlees, bot en organen. Een "complete kvv" bestaat uit dit mengsel en toegevoegde vitaminen en mineralen. De meeste soorten kvv bestaan ook nog eens uit een mix van verschillende diersoorten per portie kvv. 

 

BARF staat voor "Bones And Raw Food"

Je kunt ook zelf een menu samenstellen van ongemalen vlees, organen en botten. Het is belangrijk dat je een compleet menu samenstelt en alleen geschikte botten voert. Ongemalen rauwe vleesproducten zijn ook goed te combineren met kvv.
De "BARF methode" is zo specifiek, dat je dit alleen kunt geven onder advies van een voedingsdeskundige.
Wij gaan hier dan ook niet verder op in.

 

In rauw vlees zitten altijd bacteriën, waarvan velen niet ziekmakend zijn. Er kunnen ook pathogene (ziekmakende) bacteriën op vlees zitten, maar honden worden hier over het algemeen niet ziek van.
Mensen kunnen er makkelijker ziek van worden, zorg dus wel voor een goede hygiëne als je rauw voert.

 

KVV

 

Belangrijk is dat de hond gedurende 1 week ten minste 5 verschillende diersoorten gevoerd krijgt en dan het liefste ook nog van verschillende merken. Dit kan eenvoudig doordat de meeste kvv mixen zijn van verschillende diersoorten. Is uw hond allergisch voor een of meerdere diersoorten, dan kan dit een uitdaging zijn. 
In de meeste mixen zit een zogenaamde 'premix'. Dit is een mix van groenten en vitaminen, naar behoefte van een hond. 

Wanneer je dus een gemixte versie van kvv voert, met een premix erin en tenminste 5 verschillende diersoorten per week, dan krijgt uw hond precies voldoende voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. 
Het wisselen van diersoort en merken is om ervoor te zorgen dat de hond alles voldoende en ook niet te veel binnenkrijgt. 

 

De hoeveelheid kvv die een hond per dag nodig heeft is 2 tot 4 % van het lichaamsgewicht van de hond, afhankelijk van de hoeveelheid beweging die een hond heeft.
Kvv wordt vooral ook op het oog gevoerd. Dus stel de hond is 20 kilo, dan krijgt deze 400 gram totaal over de hele dag (meestal verdeeld over 200 gram in de ochtend en 200 gram in de avond). Wanneer de hond mager wordt, dan heeft de hond meer nodig. Dan ga je de hond iets meer geven. 

 

LET OP! EEN PUP HEEFT HELE ANDERE BEHOEFTEN DAN EEN VOLWASSEN HOND EN KAN ALLEEN KVV KRIJGEN MBV GOED VOEDINGSADVIES VAN EEN VOEDINGSDESKUNDIGE!! 

 

Een hond die brok gewend is, kan in principe zo overstappen op vlees. Brok en vlees mengen is geen goed idee, dit ligt niet goed in het verteringsstelsel van de hond. De meeste honden hebben geen moeite met omschakelen, maar een aantal zullen een aantal dagen tot een week diarree hebben. Als de diarree aanhoudt, dan kun je een ander merk proberen.

Het is aan te raden om bij het starten met kvv de hond ook een goede pro-biotica (voor honden!) te geven gedurende twee weken. Het verteringsstelsel van de hond moet een zuurder milieu krijgen voor het verteren van het vlees en een pro-biotica helpt dit versnellen en de hond zal ook minder last hebben van maag en darmen. 

Er wordt ook brok en vlees gevoerd, meestal is dit een geperste brok. Dan krijgt de hond bijvoorbeeld brok in de ochtend en vlees in de avond. De meningen zijn hier over verdeeld. Sommige honden doen het hier beter op dan de ander. Ervaring leert meestal wel. Iedere hond is tenslotte anders. 

 

ELIMINATIE DIEET bij voedingsallergie:
Bij voedingsallergie wordt een eliminatiedieet voorgeschreven om te kijken welke voedingsstoffen de hond allergisch is. 

KVV is hier heel geschikt voor, omdat je heel nauwkeurig kunt werken. 

Je start dan meestal met de enkelvoudige kvv's, die dus maar 1 diersoort bevat en je kunt ook nog verder beperken door een kvv zonder premix te kiezen. Dan bevat het echt alleen maar vlees zonder toevoegingen. (denk aan allergie voor groentes, granen, fruit, zetmeel, etc. )

 

 

 

ONDERSTAANDE MERKEN ZIJN OPEN OVER DE INHOUD VAN DE VOEDING. ER ZIJN NOG VELE ANDERE MERKEN, MAAR WIJ NOEMEN BEWUST ALLEEN DE MERKEN WAARVAN BEKEND IS WAT ER IN ZIT. DIT IS HEEL BELANGRIJK VOOR DE GEZONDHEID VAN HET DIER, MAAR OOK VOOR DE MENS.

Sommige soorten kvv bevatten hormoonorganen, wat ndelige effecten kan hebben op uw hond. Er zit ook niet altijd in, wat de fabrikant beweert. Kies bewust! 


Goede merken KVV zijn:

Tammenga

BARFmenu

Darf

CARNIvoer

Alroda

Renske diepvries

Fish4pets

 

Goede merken, maar iets goedkoper

KIVO

KB RAW

Meat 4 dogs

Bandit

Dailymeat

Restopet

Dogmeat

 

 

 

Als je meer wilt weten over het voeren met kvv, dan kun je Jose Kienjet benaderen via de adoptantenpagina of Facebook. Zij is geen voedingsdeskundige, maar kan wel de basisprincipe goed uitleggen en tips geven.