Laat je hond  "AARDEN"


Trap nou niet in de valkuil om direct veel teveel te verwachten van jouw herplaats-hond.

 

DOOR  | 
19 APRIL 2021

 

 

https://www.ninavantilbeurgh.nl/over-mij/

Dit is een onderwerp waar ik over kan blijven schrijven, omdat ik zoveel problemen zie ontstaan die echt voorkomen kunnen worden. Ik vind het prachtig wanneer iemand haar hart en huis openstelt voor een herplaatser. Herplaatsers (al dan niet uit het buitenland) hebben een speciaal plekje in mijn hart. Deze honden kunnen niet bij hun huidige eigenaar blijven of hebben zelfs nooit een huis en gezin gekend. Hoe mooi is het dan dat deze honden een tweede kans krijgen op een happy en fijn hondenleven?

𝑴𝒂𝒂𝒓 𝒔𝒕𝒂 π’‚π’π’”π’‹π’†π’ƒπ’π’Šπ’†π’‡π’• π’”π’•π’Šπ’ π’ƒπ’Šπ’‹ 𝒅𝒆 π’ƒπ’†π’π’†π’—π’Šπ’π’ˆπ’”π’˜π’†π’“π’†π’π’… 𝒗𝒂𝒏 𝒛𝒐’𝒏 π’…π’Šπ’†π’“.

Een verhuizing is niet niks voor een hond. Voor een buitenlandse hond is het zelfs een complete cultuurshock. Ze hebben geen flauw idee wat er allemaal gebeurt. We kunnen ze immers niet vertellen dat ze bij ons helemaal welkom zijn en een prachtig hondenleven tegemoet gaan. Alles wat bekend was voor een herplaatser, is weg. Vreemd huis, vreemde omgeving, vreemde geluiden, vreemde mensen die samen met hem in dat vreemde huis zijn... Ik geef het je te doen.

𝑬𝒆𝒏 𝒉𝒆𝒓𝒑𝒍𝒂𝒂𝒕𝒔𝒆𝒓 𝒉𝒆𝒆𝒇𝒕 π’•π’Šπ’‹π’… π’π’π’…π’Šπ’ˆ π’π’Ž π’›π’Šπ’„π’‰ π’•π’‰π’–π’Šπ’” 𝒕𝒆 π’ˆπ’‚π’‚π’ 𝒗𝒐𝒆𝒍𝒆𝒏 π’ƒπ’Šπ’‹ 𝒋𝒐𝒖.

Met de beste intenties zie ik de nieuwe eigenaren al zoveel doen en van alles verwachten van hun nieuwe maatje. De eerste dag wordt hij al meegenomen op een wandeling, er wordt volop contact met hem gezocht want de mensen willen hem aaien en knuffelen, er worden in no time allerlei commando’s geoefend, de tweede dag staat er al familie aan de deur om de nieuwe aanwinst te komen bewonderen...

𝑢𝒉 π’‹π’π’π’ˆπ’†π’π’”... π’…π’Šπ’• π’Œπ’‚π’ 𝒛𝒐́ 𝒐𝒗𝒆𝒓𝒔𝒑𝒐𝒆𝒍𝒆𝒏𝒅 π’›π’Šπ’‹π’.

Laat de hond nu eerst eens rustig aarden en wennen. Besteed aandacht aan een mooie vertrouwensband en leer elkaar eerst kennen. Daar hebben jullie allebei tijd voor nodig. Jouw hond moet gaandeweg, zonder druk, leren wie jij bent en dat jij zijn veilige haven bent. Dat is niet in een paar dagen gebeurd! Zelfs niet in een paar weken...

Maar dit is wel de basis. Als die basis niet goed zit (vertrouwen, veilig voelen, de tijd krijgen om op zijn tempo te acclimatiseren), dan kan je toch onmogelijk al van alles met je hond ondernemen en van alles van hem verwachten? Op een wankele fundering kan je niet bouwen. Dat gaat niet werken. Dat gaat problemen opleveren…

π‘©π’Šπ’‹π’π’‚ 𝒂𝒍𝒍𝒆 𝒄𝒂𝒔𝒖𝒔𝒔𝒆𝒏 π’Šπ’ π’Žπ’Šπ’‹π’ π’‘π’“π’‚π’Œπ’•π’Šπ’‹π’Œ π’Žπ’†π’• 𝒉𝒆𝒓𝒑𝒍𝒂𝒂𝒕𝒔𝒆𝒓𝒔 π’ˆπ’‚π’‚π’ π’π’Ž π’…π’Šπ’• π’”π’•π’–π’Œ. 𝑫𝒆 π’ƒπ’†π’ˆπ’Šπ’π’‘π’†π’“π’Šπ’π’…π’† π’…π’Šπ’† π’Žπ’Šπ’” π’Šπ’” π’ˆπ’†π’ˆπ’‚π’‚π’.

De eerste weken of zelfs maanden leek de hond zich ontzettend snel aan te passen. Hij vond alles en iedereen leuk en ging dolgraag van alles ondernemen met zijn nieuwe eigenaren. En dan komt het beruchte mailtje.

“Nina we snappen er niets van! Eerst ging het zó goed en nu ineens is hij voor van alles bang, valt hij uit tijdens het wandelen, gromt naar de kinderen, blaft in huis of in de tuin de hele buurt bij elkaar...”

Dat is niet heel gek. Een verhuizing is voor een hond zo stressvol. Die stress-emmer zit bomvol. Een hond heeft tijd nodig om die stress te kunnen verwerken en rustig de kat uit de boom te mogen kijken. En over die stress verwerken; dat alleen al kan weken tot maanden duren. Óók als jij op het eerste gezicht niet heel duidelijk ziet dat je hond zoveel spanning in zijn lijf heeft.

𝑫𝒖𝒔 π’˜π’‚π’• π’ˆπ’†π’ƒπ’†π’–π’“π’• 𝒆𝒓?

De hond wordt overal mee naartoe genomen en lijkt het aan de buitenkant allemaal leuk en prima te vinden. In het lijf gebeurt er echter iets veel minder leuks. De hond is aan het opkroppen. De spanning wordt vastgezet in het lichaam en er wordt helemaal niets verwerkt. Sterker nog; er komt alleen maar spanning bij door alle indrukken. En heb je zo’n binnenvettertje? Dan zie jij daar aan de buitenkant weinig van.

𝑻𝒐𝒕𝒅𝒂𝒕 𝒅𝒆 𝒅𝒓𝒖𝒑𝒑𝒆𝒍 π’Œπ’π’Žπ’• π’…π’Šπ’† 𝒅𝒆 π’†π’Žπ’Žπ’†π’“ 𝒅𝒐𝒆𝒕 𝒆𝒙𝒑𝒍𝒐𝒅𝒆𝒓𝒆𝒏. 𝑱𝒂, π’π’Šπ’†π’• 𝒐𝒗𝒆𝒓𝒍𝒐𝒑𝒆𝒏 π’Žπ’‚π’‚π’“ π’ˆπ’†π’˜π’π’π’ 𝒆𝒙𝒑𝒍𝒐𝒅𝒆𝒓𝒆𝒏. 𝑬𝒏 “π’Šπ’π’†π’†π’π’”” 𝒐𝒏𝒕𝒔𝒕𝒂𝒂𝒏 𝒆𝒓 π’‘π’“π’π’ƒπ’π’†π’Žπ’†π’.

Heb jij een herplaatser of ben je op zoek naar een herplaatser? Neem dan alsjeblieft deze informatie mee en hou het in je achterhoofd. Rustig aan... eerst een gevoel van veiligheid en vertrouwen opbouwen binnen het gezin. En zodra dat stuk goed zit, kunnen jullie samen verder bouwen. Op een ijzersterke fundering, stapje voor stapje, alles op het tempo van de hond. Geef hem de tijd die hij nodig heeft.

Je zal zien; alles wat je in het begin investeert qua tijd en geduld, daar ga je later absoluut de vruchten van plukken.

En je hond ook.

Liefs,

Nina 

www.ninavantilbeurgh.nl