Home » HANDLEIDING Rescue-hond » STAP 2 en STAP 3

STAP 2 EN STAP 3


2)    Zodra u merkt dat er minder stress is 

 

Dan is het tijd voor een kleine uitlaatronde


U merkt dat de eerdergenoemde punten goed gaan, de hond snapt dat hij buiten moet ontlasten, zijn plas langer kan ophouden, de hond is minimaal 10 dagen bij u thuis, dan is het tijd voor kleine uitlaat ronden. U gaat pas starten met kleine uitlaat rondes als de hond geen angst laat zien, absoluut niet eerder.

 • Oefen in huis met het veiligheidstuig, aan en uit doen. Beloon de hond als hij meewerkt. 
 • Oefen in huis en in de tuin met lopen aan de dubbele riem. Bevestig de langste riem aan de halsband, dit is de zekering. Deze riem gaat om uw pols en dient slap te hangen. Deze riem kan u ook bevestigen aan een riem om uw middel.
  De 10cm kortere riem bevestig u aan het veiligheidstuigje. Dit is de riem waarmee u de hond gaat begeleiden tijdens het uitlaten buiten de tuin.


Let op: Dubbel aangelijnd, aan halsband en door ons “veilig” bevonden tuigje, beide bevestigd aan een aparte riem.
Wij adviseren u niet de korte standaard riemen aan te schaffen. Maar wel lijnen met een minimale lengte van 130-140-150 cm, dit  afhankelijk van uw lichaamslengte. De riem aan de halsband dient 10 cm langer te zijn dan de riem aan het tuigje. Deze dient slap te hangen.

Zodra de hond dit gewend is en niet griezelig vindt, is het tijd om de omgeving van uw woning te gaan verkennen.

 

   

  • Start met  een korte uitlaat ronden 5 minuten per keer, laat de hond rustig de omgeving verkennen en snuffelen, trek de hond niet mee maar laat hem door te snuffelen zijn nieuwe omgeving ontdekken. 
   Beloon de hond als deze ontlast, met iets heel lekkers (stukje kaas). Neem dus altijd beloning mee voor de hond naar buiten.

   

  • Neem altijd  dezelfde route zodat de hond leert waar zijn uitlaatplek is en zo ook vertrouwen opbouwt met zij  nieuwe omgeving
   Neem hier de tijd voor en trek niet de riem als de hond snuffelt.

  • Zodra u merkt dat de hond dit goed oppakt (en zeker voor de wat meer onzekere of angstige honden)
   gaat u de uitlaatronden uitbreiden met 5 minuten per keer.
   Maar nog wel steeds dezelfde route volgen.
   Zo bouwt u stapje voor stapje het uitlaten op de hond leert zo zijn nieuwe omgeving kennen, zonder stress.

   

  • Na de uitlaatronde is het belangrijk dat de hond de nieuwe prikkels kan verwerken. Geef hem een gezonde kauw-snack of een gevulde kong op zijn rustplek.  het verwerken van nieuwe prikkels blijft altijd belangrijk, ook al is de hond al langer bij u.

   

  • Op het moment dat u merkt dat de hond "geniet" van de uitlaat ronden en graag met u mee gaat, kunt u met een langer lijn gaan oefenen. Als u over voldoende  kennis beschikt, kunt u oefenen aan  de lange lijn. Start hiermee eerst in uw eigen tuin. Maak het leuk voor de hond, en leer zo spelenderwijs het commando "Hier" 
   Op deze manier bouwt u vertrouwen en langzaam aan een band op met uw viervoeter. Wij geven u het advies de lange lijn na 3 maanden te gebruiken buiten uw tuin, op een lokatie die de hond goed kent.

   

   

  Zeer interessant  en leerzaam artikel over gedrag icm gebruik riem bij de hond leest u hier: 
  https://hondenlot.nl/gedragstherapie/hondenriem.html
  Bron "Hondenlot Gedragstherapie"

   

   

  Een veilige manier van  dubbel aanlijnen is door gebruik te maken van een zogenaamde "Hands Free, gordel met lijn" De Gordel plaatst u om de taille, de lijn aan de halsband. Dit is een hele veilige methode, de aanstuur-riem klikt u aan het veiligheidstuigje vast en heeft u in de hand.

  3)      De kleine uitlaat-rondes verlopen probleemloos, dit is opgebouwd?

  Dan is het tijd voor STAP 3

   

  De hond gaat het ritme binnen uw gezinssituatie herkennen, wordt vrijer in zijn gedrag, gaat zelf aandacht vragen.

  • Stap voor stap kunt u de uitlaatrondes nu gaan uitbreiden en andere wandelroutes samen gaan ontdekken.
  • Let op vanwege de nieuwe prikkels altijd "DUBBEL AANLIJNEN", voorkom schrikreacties waar u niet op bedacht bent, binnen enkele seconden kan de hond de riem uit uw hand trekken. Juist op de momenten dat u dit niet verwacht (op-fladderende vogel, claxonneerde vuilnisauto, gillend kind, paard op bospad, enz. enz. Neem geen risico's 
  • Gebruik absoluut geen zogenaamde "Automatische rollijnen of Flexi-lijnen. Waarom dit is?
   Lees hier: FLEXI of Rol-lijnen? NEEN!

   

  • Is de hond ontspannen en ondernemend?
   Neem dan de hond mee in de auto, voor een kort ritje.  Bouw het auto rijden op. Als u thuis komt direct ont-stressen op de rustplek met een gezonde kauw-snack of een gevulde kong.

   

  • Zet de hond vast in de auto met een autogordel-hulpstuk voorhonden of plaats de bench in de auto. Ook hier veiligheid voor alles.

   

   

   

  Bezoek en visite mag komen

   

  Laat nooit bezoek en zeker ook kinderen, nooit de hond benaderen en zeker nooit aanraken op “zijn rustplek”.

  Als de hond super enthousiast reageert op visite en zo aandacht vraagt van bezoek, dan is heel belangrijk of u dat toe staat of niet. Belangrijk is dat u consequent bent in de regels.


  U bepaalt, niet de visite.

   

  • Opspringen tegen bezoek: De ene vindt het een "probleem " de andere weer niet.
   Wilt u niet dat de hond opspringt houdt dan vanaf begin af aan bijvoorbeeld, het commando “zit” aan. Dit is het commando wat de meeste honden kennen.
   Een commando als “laag” of “neen” snappen de meeste honden in het begin nog niet.

   

  • U als begeleider, kan de hond naar zijn rustplek verwijzen, door hem daar een beloning te geven, in de vorm van een gezonde kauw-snack. Is de hond nog onzeker doe dit dan al voordat het bezoek aanbelt.
  • Vertel uw bezoek de regels en vraag hen rustig te gaan zitten zonder op de hond af te lopen.
  • De visite dient de rustplek van de hond ten alle tijden te respecteren, ook (klein-)kinderen die op bezoek komen. Daarom is het erg belangrijk dat de rustplek van de hond ook op een rustige plaats is. Dus niet achter een deur, of in de "loop" waar u en visite constant langs loopt.
  • Spelende kinderen zijn leuk echter niet iedere hond vindt dit fijn. Daarom spelende kinderen niet in de buurt van de rustplek van de hond.
  • Merkt u dat de hond bezoek toch griezelig vindt, zorg dan voor een extra rustplek in een andere ruimte, waar de hond wel het bezoek kan horen en ruiken. Denk aan bijvoorbeeld een bijkeuken,  Sommige honden hebben nu eenmaal meer tijd nodig om vertrouwen op te bouwen met voor hen vreemden. Zeker honden die in het verleden niet goed door mensen zijn behandeld.
  • Forceren werkt niet en bouwt alleen maar meer spanning en stress op bij de hond. Beter in kleine stapjes en met veel geduld uw hond hierin begeleiden en de rust gunnen die hij hiervoor nodig heeft.
  • Een idee is om bijvoorbeeld een peuterhekje te plaatsen bij de keuken/bij-keuken, zodat daar de hond zich daar achter veilig voelt voor bezoek. De hond hoort en ruikt zo het bezoek op een veilige afstand en leert zo zonder enige dwang dat de visite het goed bedoelt. 
  • Net als mensen vinden honden niet iedereen aardig en leuk. Dat is helemaal niet erg en daarom is het van belang dat de rustplek ook daadwerkelijk een rustplek is.