STERILISATIE/CASTRATIE niet te jong


In Nederland is het de normaalste zaak , om een huishond te laten helpen.

Dat is een goede zaak en voorkomt een overpopulatie van ongewenste honden immers.... Maar wanneer is het nu “HET GOEDE MOMENT?"

 

TE VAAK WORDEN HONDEN TE SNEL GEHOLPEN.......  

De nadelen noemen zetten wij hier voor u op een rijtje. (niet door ons bedacht overigens, google u gerust op dit onderwerp en lees!)

Velen waaronder hondengedragkundigen en therapeuten en de Hondenbescherming,  raden castratie of sterilisatie af,  voor de leeftijd van 1,5 jaar.

 

RISCO's op jonge leeftijd Steriliseren/Castratie

 

  • Bewegingsapparaat: langere en lichtere botten, grotere kans op voorste kruisbandlaesies, gewrichtsproblemen door te snelle groei en door minder spierontwikkeling.

 

  • Geslachtsdelen: Grotere kans op castratie-onzindelijkheid. De gecastreerde reu kan aantrekkelijk worden voor andere (intacte) reuen. Gecastreerde reuen kunnen elkaar gaan berijden.

 

  • Tumoren: Grotere kans op het ontwikkelen van een haemangiosarcoom (kwaadaardige bloedtumor). Afhankelijk van het ras kan ook de kans op andere typen tumoren vergroot zijn.

 

  • Gedrag: Meer angst-gerelateerde gedragsproblemen. Zo kan een onzekere reu banger worden, waardoor zijn gedrag om kan slaan in angst-agressie. Bij teven een duidelijke kans op agressief en mannelijk gedrag (rijden, met poot omhoog urineren) na de castratie als de teef meerdere broertjes had. Negatieve invloed op de gedragsontwikkeling.

 

  • Hersenfunctie: Meer achteruitgang van de cognitieve functies (dementie).

 

  • Schildklier: Grotere kans op traag werkende schildklier en dik worden.

 

  • Prostaat: Grotere kans op prostaattumoren. h. VACHT: kans op de ontwikkeling van een “pluizige” vacht, met name bij langharige honden: de vacht wordt dikker, meer gekruld, moeilijker te onderhouden.

 



     



     

    MAAR “RIJDT” MIJN JONGE REU, OP ANDEREN HONDEN?

    DAAR IS CASTRATIE TOCH VOOR BEDOELD?
    OM DIT TE VOORKOMEN? “NEEN” IS HET ANTWOORD!!!

     

    Dit is niet seksueel getint. Vaak is dit gedrag gerelateerd aan stress!
    Onwetendheid van de baasjes, niet begrijpen hoe hier mee om te gaan, opgebouwde frustratie, door verveling.

    LINK VOORDELEN versus NADELEN CASTRATIE 

    En dan nog maar niet te spreken van de dierenartsen die denken in de schoenen te staan van  gediplomeerden hondentrainers en hondengedrag-kundigen en van mening zijn dat castratie het gedrag van reuen beïnvloed, niks is minder waar.

     

    Wilt u meer lezen over "rij-gedrag" van honden? Hoe dit te vermijden?Lees dan dit interessante artikel van hondengedragscoach Monique Bladder:


    LINK RIJGEDRAG VERKLAARD, door Monique Bladder


    Bron Hondenlot: https://hondenlot.nl/opvallendevragen/bestijgen