Home » Tips voor baasjes » FLEXI of Rol-lijnen? NEEN!

FLEXI- of ROLLIJNEN, Liever niet!!!!

Waarom wij “GEEN”  FLEXI- OF ROLLIJNEN ADVISEREN!!!

Rollijnen voorhonden zie je tegenwoordig overal. Hun populariteit is te danken aan het feit dat ze niet zo beperkend werken als een ‘gewone’ lijn: je hond heeft meervrijheid om rond te rommelen en snuffelen dan wanneer hij vastzit aan een korte, stevige riem.

MAAR KLOPT DIT WEL?

WIJ VINDEN VAN NIET!!

1)  De lijn is gemaakt van een dun koord, met veermechanisme, dit koord kan verwondingen veroorzaken, verstrikken achter bv een boomstronk. Om de poot van uw hond… kneuzingen, schaafwonden, brandplekken door de wrijving, afknellen van bloedvaten, met als gevolg amputatie….
Dit komt in de praktijk voor en zijn geen uitzonderingen……..
Sommige rollijnen zijn zelfs 15-20 meter lang…..
Lastig om verstrikking te voorkomen…..
Aansturing van uw hond is niet mogelijk…
De vrijheid is dus beperkt met zeer veel risico’s.
Wilt u dit risico voor uw hond?

2)  De hond aan de flexi loopt altijd voor u uit waardoor controle/correctie door het baasje niet mogelijk is op het juiste onverwachte situaties
Enkele voorbeelden`; wegschieten achter bv een auto of fietser, de postbode komt uit een tuin, een andere hond die niet gediend is van uw hond, er wandelteen kat uit een tuin, u stapt uit de auto de hond springt direct op de (drukke)verkeersweg,
enz. enz. enz….
U bent altijd te laat met reageren er is geen controle over de hond…. Het kwaad is dan al immers geschied.
Kortom uw hond is niet op u gericht, correctie en aansturing is niet mogelijk.

3)  Daarnaast kan de ruk die aan de nek gegeven wordt wanneer de hond al sprintend het einde van de lijn bereikt tot serieus letsel leiden. Helaas zijn er gevallen bekend van doorgesneden luchtpijpen, nekwonden en verwondingen aan de rugwervels.

4)  Er wordt wel eens gezegd dat rollijnen ervoor zorgen dat je hond eerder het eindvan de lijn gaat opzoeken, en daarmee sterk aan de lijn hangt. Dit zou voor andere honden als een agressieve (uitdagende) lichaamstaal geïnterpreteerd kunnen worden, waardoor er sneller ruzie komt.

5)  Als laatste aandachtspunt willen we erop wijzen dat de rollijn geen goede hulp is wanneer je hond nog moet leren om netjes aan de lijn te lopen.

6)  Er wordt namelijk beweerd dat door de constante weerstand die de “losse” functie aan de hals van de hond biedt, de hond geneigd is om “terug” te gaan trekken.De riem geeft dan mee, dus zal je hond leren dat trekken hem beloont met meervrijheid. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

HOE WANDEL IK VEILIG MET MIJN HOND?

Houdt altijd uw hond naast u als u loopt, train dit.
Als u onervaren bent, ga naar een goede hondenschool in uw regio!
LEER GEEN VERKEERDE METHODE AAN!!!

Gebruik een veilige maar ook soepele sterke halsband en loopriemen van soepel sterkt materiaal,
lengte minimaal1.20-1.30

Daarnaast adviseren wij voor honden die nog moeten wennen aan het nieuwe gezin, de omgeving een extra maar wel veilig hondentuigje te dragen, met extra looplijn.
Wij adviseren het H-model tuigje. Via ons verkrijgbaar.
Uiteraard wordt het uitlaten in alle rust, stapje voor stapje opgebouwd.

Tevens zijn dit type tuigjes veilig voor vervoer in de auto en in sommige Europese landen zelfs verplicht!
Een goed en veilig tuig is daarom altijd een goede investering, voor iedere hond!
Zie hier ook een universele autogordel voor u hond.

Wilt u zelf een veilig tuigje aanschaffen, koop dan van het merk Ruffwear het Range tuigje.
Laat u binnen de dierenspeciaalzaak niet verleiden tot aankoop van een ander tuigje, mocht het Ruffwear Range tuig niet voorradig zijn!!!

Neem geen risico’s wij spreken vanuit eigen en jarenlange ervaring !!!

De hond leert met training, zichzelf te richten op het baasje en niet op de omgeving.
Alleen zo houdt u controle binnen de bebouwde kom en bent u niet te laat met reageren/corrigeren als dit noodzakelijk is.

Geef de hond vrijheid op afgesloten honden losloop-terrein, oefen het loslopen zodra er een band is tussen u en de hond.
Dit kan maanden duren. U dient eerst een band te hebben met uw hond voordat deze veilig los kan.
Oefen op een terrein zonder obstakels het commando “hier en volg”, de hond wel aan een lang touw of paarden-longeerlijn (Nylon versie niet de Soft versie)
Bv op een stuk rustig strand, groot rustig grasveld.

Lees ook onze andere tips, training is onmisbaar om veilig met uw hond, binnen uw woonwijk, de stad en in het verkeer te kunnen lopen.

Wij wensen u veel wandel- en trainings plezier toe, met uw nieuwe huisgenoot !

Voor vragen kunt u ons benaderen op mailadres: futuredogs-nl@outlook.com

Met vriendelijke groeten,

Tessa, Ina & Tosca