BEGELEIDING  JONGE HOND


PUPS & PUBERS,  opgroeiende honden 

 

Pups mogen reizen als zij 15 weken oud zijn, na de verplichte vaccinaties.
Stichting Friends4Straydogs houdt zich aan de wettelijke Europese richtlijnen voor vaccinatie en vervoer van honden die wij bemiddelen. 

 

Op deze leeftijd start de 2de socialisatie fase maar ook de angstfase, van de pup.

Het verschil tussen een pup van een erkende goede fokker en  
een rescue-pup/jonge hond uit het buitenland.

 

Notitie:       
Wij bedoelen hiermee dus niet de illegaal gefokt en geïmporteerde pups afkomstig van zogenaamde ‘broodfokkers’ 
maar honden afkomstig van goede geregistreerde fokkers in Nederland, aangesloten bij een vereniging. Dan nog maken wij de opmerking dat dit geen garantie is. Helaas zijn er geregistreerde fokkers bij een rasvereniging die het niet zo nauw nemen met het welzijn en socialisatie van de door hen gefokte pups.

 

Meestal ga je bij bij een goede fokker al een paar keer langs om de pup te bekijken. 
Tussen de 3-16 weken bouwt de pup een referentiekader op plus de 1ste angst fase. Ook de blauwdruk van het leven genoemd. Daarom is deze periode belangrijk om de pup met alles in aanmerking te laten komen wat hij in zijn verdere leven kan tegen komen. Deze periode gebeurd dus deels bij de fokker en daarna bij de nieuwe eigenaar van de hond.

 

Een rescue pup/jonge hond zal deze periode meestal anders doorlopen. 
De situatie eerder was is immers heel anders dan in Nederland.
In een enkel geval zal ook de moeder gevonden worden maar meestal betreft dit honden die op straat zijn achtergelaten, ongewenst. 


Soms is ook de moeder gelijk met de pups achtergelaten en gered.
Pups binnen een gastgezin zijn meer blootgesteld aan prikkels en situaties dan bijvoorbeeld een pup vanuit een kennel situatie.

 

Toch is onze ervaring dat pups flexibel zijn en met uw geduld, begeleiding, liefde en inzicht, zeer zeker kunnen aanpassen binnen onze maatschappij.

 

Honden in de public shelter zijn grotendeels gevangen door mannelijke hondenvangers. 
Anderen zijn daar afgestaan door de vorige eigenaar. 

Dit zal één van de redenen dat deze pups bang “kunnen”  zijn voor vreemde mannen. De man des huizens wordt echter snel geaccepteerd. zeker wanneer deze de taak heeft de hond zijn lekkere maaltijd voor te schotelen.


Ook angst voor o.a. auto’s, fietsers en hardlopers kan hierdoor ontstaan, doordat zij dit wellicht gemist kunnen hebben binnen deze 3–16 weken, maar hoeft niet.

Daarom is het heel erg belangrijk een rescue-hond in deze dingen goed te begeleiden

 

Uit ervaring is gebleken dat met regels, geduld en liefde deze honden kunnen uitgroeien tot een maatje en de liefste huis-hond die er maar is.

 

Daarom is het ontzettend belangrijk dat, als uw intake procedure positief is bevonden, de hond zo snel mogelijk kan afreizen naar zijn nieuwe begeleider(s). 

 

 Rond de 5 maanden:

Tweede socialisatiefase of angstfase

  • Belangrijk om alle eerdere opgedane ervaringen uit de eerste socialisatiefase opnieuw mee te maken. Het is uw taak de pup te begeleiden binnen zijn nieuwe omgeving en nieuwe prikkels, met geduld en zonder dwang.
  • Het gedrag bestaat vaak voornamelijk uit ontwijken en het eng vinden van bijvoorbeeld de buurman, vuilnisauto.
    Dit is heel normaal op deze leeftijd.
  • De pup is extra gevoelig voor traumatische ervaringen, Doe dus voorzichtig en voorkom bijvoorbeeld de confrontatie met een niet aardige hond bij u in de straat. 
  • Onze gastouders en rescue-ers doen er alles aan om de 1ste angstfase van de pups 


Vanaf ongeveer 7 - 11 maanden: 

De vroege Puberteit

  • De meeste honden bereiken hun seksuele volwassenheid
  • Door de hormonale ontwikkeling is de hond niet altijd is staat de verwachtingen van zijn baasje op te volgen. 
  • Als de hond in de angstfase goed is begeleid, zal het ontwijkgedrag nu weer gaan afnemen
  • Aangeleerd gewenst gedrag en commando's,  die tot dan toe goed zijn uitgevoerd, kunnen in deze periode 'opeens' vergeten worden
  • Weglopen en niet reageren op een wanhopig roepende baas is een voorbeeld. Daarom beter niet de hond aan te veel prikkels bloot te stellen en stress zoveel mogelijk vermijden.
  • Extra training, herhalen van oefeningen en vooral goed gedrag blijven belonen, zullen ervoor zorgen dat de hond hierin niet slaagt

 

Vanaf ongeveer 11 - 48 maanden:

De Pubertijd

  • Binnen deze periode is de hond emotioneel nog niet stabiel.
    De ene dag is uw hond een voorbeeld hond, de andere dag heeft hij bananen in zijn oren. Langzaam aan verbeterd dit.

  • Door het herhalen van verschillende situaties en ervaringen voorkomen we dat de pup de-socialiseerd en alsnog angstig gedrag gaat vertonen buiten zijn vertrouwde leefomgeving. 

 

  • En daarom vragen wij u onze volledige  "Handleiding Rescue-hond"  goed te lezen en toe te passen.

 

  • Het eerste jaar is ontzettend belangrijk voor u en de hond om elkaar goed te leren kennen en een vertrouwensband met elkaar op te bouwen.  

 

  • Denk zeker niet te snel : "Komt wel goed".

 

  • Durf om hulp te vragen als u problemen ondervindt binnen deze zeer belangrijke periode binnen de ontwikkeling van jonge hond naar volwassen hond.
    Wij verwijzen u graag door naar een  goede hondencoach waar onze stichting zeer goede ervaring mee heeft en maatwerk verzorgd aan u en uw (puberende jonge rescue-) hond.


Wandelen

 

Een jonge hond groeit als kool en zijn beendergestel en spieren worden te zwaar belast tijdens lange wandelingen. 


Een richtlijn is: Dat de hond per leeftijdsmaand 5 minuten per maand mag wandelen.

Het is heel erg verleidelijk om langer met een jonge pup te gaan lopen. 


Zij/ hij vindt het zo leuk, maar .......het beendergestel van een jonge hond kan dat echt nog niet aan.

 

Dus heb je een hond van 5 maanden, dan is het 5 x 5 minuten = 25 minuten per dag wandelen.


Dat is dus 5 minuten erbij, per leeftijds maand van uw jonge hond.



Op dit moment zit of gaat de hond “2de angst fase” in en de “pubertijd”.

 

De hond moet nu leren dat alle dingen (prikkels, geluiden, verkeer, enz.), waarmee hij al ooit eerder
geconfronteerd was voorheen, nu ook niet gevaarlijk zijn en dat er dus niets nieuws onder de zon is wat dat betreft.

 

Zoals eerder vermeld in deze handleiding, is het mogelijk dat uw jonge rescue-hond toch tijdens de socialisatie dingen heeft gemist.


Daarom is het uw taak als begeleider van uw hond, dit zo goed mogelijk te begeleiden. Laat hem zien dat die Vuilnisauto of de buurman enz. niet eng is, maar nooit zonder dwang.

 

  • Blijf voor de pup, op een veilige, niet griezelige, afstand  en wandel rustig door, verander van richting maar blijf wel op veilige afstand van het enge voertuig of griezelig persoon. 

 

  • Praat zachtjes en geruststellend tegen de pup en beloon hem als hij naar u kijkt direct met iets heel lekkers (stukje kaas, of klein stukje worst).

 

  • De volgende dag laat u eerst de nieuwe prikkels verwerken en zoekt u de enge dingen niet op met uw pup.
    Te veel en te vaak kan de pup niet verwerken, waardoor meer stress wordt opgebouwd wat zeker niet wenselijk is binnen deze periode en alleen maar meer reactief gedrag veroorzaakt, wat juist met deze oefeningen willen  voorkomen.

 

  • Herhaal na enkele dagen deze oefening nog eens.

 

  • Hoe rustiger u zelf blijft en ondertussen het goede gedrag van uw pup beloont, hoe beter de jonge hond dit oppakt.

 

  • Trek nooit aan de riem, blijf niet staan, zorg ervoor dat de hond zijn aandacht op u gaat vestigen tijdens deze korte wandeling en oefening.

 

  • Eenmaal thuis direct ont-stressen op de eigen rustplek met een lekkere gezonde kauwsnack.

  

  • De jonge hond zal de wereld niet zo leuk meer vinden. 
    Ga de hond niet zielig vinden maar leer hem/haar dat alles erbij hoort, zonder forceren en zonder dwang, maar wel consenquent. Ja is ja en Neen is en blijft nee.

 

  • Oefen het Ja en Neen spel bij u thuis, in huis, zodat de hond leert wat Ja is en Neen betekend. Dit is ook een leuk spelletje voor de jonge hond en direct leerzaam.

 

In deze periode zal de jonge hond ook zijn/haar grenzen gaan verleggen, de pubertijd is aangebroken en lijkt soms bananen in zijn oren te hebben.

 

  • Toch is het heel belangrijk binnen deze periode leuke activiteiten met uw jonge hond te ondernemen, kortom positieve ervaringen voor de jonge hond. 
    (6 maanden tot 1-1 ½ jaar). 

    Denk aan brokjes zoeken in huis of tuin, een grote kong, gevuld met gezond vlees voor de hond, een snuffelkleed, lege toiletpapier of keukenrol om mee te spelen. Een lege doos, vouw deze dicht en leg op de bodem enkele lievelingssnoepjes, de hond moet nadenken hoe hij deze snoepjes uit de doos kan pakken en hiervoor zijn best doen.


Dit is geen onwil echter door de hormonale veranderingen is de hond geestelijk niet in staat alle informatie  goed te verwerken. Iedere hond komt in deze 2 ontwikkelingsfases en heeft binnen deze periodes van u begeleiding en ondersteuning nodig.

  • Aan u de taak de opvoeding rustig en consequent te blijven uitvoeren, met geduld en beloon vooral het goede gedrag van uw jonge hond.
    Verlang en verwacht niet te veel van uw jonge opgroeiende hond.

 

  • Te veel prikkels en dwang verergert alleen maar dit gedrag. Herken de stress signalen van uw hond en pas uw tempo van de training aan op uw jonge hond.

Een belangrijk onderdeel in de begeleiding van uw jonge hond is ook de correctie van de hond. 

Daarom is er door ons ook een artikel geschreven over dit belangrijke onderwerp