VOEDINGSSUPPLEMENTEN


Wat zijn voedingssupplementen en waarom geef je ze?

 

Voedingssupplementen dienen niet verward te worden met medicijnen. Eenvoudig gezegd is een medicijn is om een symptoom te bestrijden of te genezen en een supplement is er om een tekort aan te vullen.
Een medicijn wordt voorgeschreven om een gevolg van een voedingstekort op te lossen en een voedingssupplement voorkomt een tekort.

Voedingssupplementen zijn vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen.
Bij een goed gebalanceerde voeding krijgen dieren in principe alles binnen wat ze nodig hebben en is aanvulling helemaal niet nodig.
Wanneer een dier geen tekorten heeft, dan kan het geven van onnodige supplementen zelfs klachten gaan veroorzaken.
Het is dus wel belangrijk dat je goed naar je dier kijkt en dit overlegd met een dierenarts of dieren voedingsdeskundige.

Wanneer geef je dan supplementen aan je dier? Wanneer je merkt dat er klachten ontstaan die verholpen of verbeterd kunnen worden met supplementen.

Situaties waarin een dier supplementen nodig zou kunnen hebben:

* Verlaagde weerstand

* Ter aanvulling van een te kort door bepaald dieet

* Ter aansterking na een ziekte of operatie

* Ouderdomsverschijnselen of ter voorkoming van

* Bij stress en angst

 

Een bekende klacht bij ouder wordende dieren is artrose. De hond trekt en loopt mank en vaak als het dier eenmaal loopt verbeterd dit. Het kraakbeen in het pijnlijke gewricht is aan het verharden.
Hier wordt eigenlijk altijd
Glucosamine bij voorgeschreven. Glucosamine zorgt er namelijk voor dat het kraakbeen soepel blijft.

 

Goede en minder goede supplementen

Hier vind u meer informatie over goede voeding en situaties waarbij supplementen ingezet kunnen worden.

Er zijn enorm veel supplementen verkrijgbaar. Als enkelvoudig supplement zoals vitamine C, of als mixen, zoals een multivitamine.

Hoe weet je nu dat je een goed voedingssupplement hebt?

Dit hangt af van een aantal dingen.

* Worden er natuurlijke ingredienten gebruikt of synthetische (kunstmatig gemaakt)

* Hoeveel van de daadwerkelijke stof zit er in het product

*Welke bijproducten zitten er in

Een goed voedingssupplement bevat nauwelijks bijproducten, tenzij dit de opname in het lichaam ten goede komt. Zo wordt bijvoorbeeld citroenzuur (citraat) toegevoegd aan magnesium zodat het makkelijker op te nemen is in het lichaam. Maar is het dan een natuurlijke vorm van citroenzuur of een synthetische vorm.

Hoeveel van de daadwerkelijke stof zit er in het supplement is ook belangrijk. Zo bevat het ene product maar 12 mg glucosamine per gram en de ander 85 mg per gram. Dat betekend dat op een potje van 100 gram de ene 12% glucosaine bevat en de ander 85%. Dat houd in dat die van 12% heel veel bijproducten bevat en dat is nu net niet wat je wilt.

Vaak zie je dit ook wel aan de prijs van het product. In de meeste gevallen geldt dat hoe goedkoper het product, hoe minder werkzame stof het bevat en vaak zegt dat ook iets tussen natuurlijke stoffen of goedkope synthethische stoffen.
Vaak is in het geval van goede voedingssupplementen zo dat de duurdere producten beter zijn, uitzonderingen daar gelaten.

Belangrijk is dus vooronderzoek. Welk supplement heeft mijn dier nodig en welke ingredienten bevat een bepaald merk supplement. Neem contact op met een dierenarts of voedingsdeskundige voor een goed advies!
Nogmaals, het onnodig geven van supplementen kan ook juist problemen veroorzaken.