Home » HANDLEIDING Rescue-hond » Bench Training

BENCH TRAININGBench-training leuk maken

 

 

Zoals u ondertussen weet is na aankomst de hond binnen een stressmodus, alle nieuwe indrukken dienen verwerkt te worden.

Wij hebben u verteld tijdens de telefonische intake en het huisbezoek hoe belangrijk een "rustplek" is voor uw hond.

 

Een bench kan de ideale rustplek zijn echter dit hoeft zeker niet het geval zijn. De rustplek dient een fijne ontspannen plek te zijn voor de hond en daarom adviseren wij zowel een bench als kussen/mand aan te bieden binnen uw woonruimte zodat de hond zelf kan kiezen.

 

Stel de hond kiest voor de bench, sluit hem dan niet op in de bench.
De hond is geen bench gewend en kan hierdoor in paniek raken.
Weet u nog de hond verkeert in hoog stress level door alle nieuwe indrukken.

Daarom nooit forceren en zeker niet de eerste 10 dagen de hond opsluiten in de bench.

Als u merkt dat de hond de bench zelf opzoekt en als een prettige plek ervaart gaat u de bench-training rustig oppakken.

De bench mag nooit als strafplek worden gebruikt, wel als rustplek als een hond dit nodig heeft na bijvoorbeeld  nieuwe indrukken. 
Het is erg belangrijk dat de eerste kennismaking en ervaring met de bench positief is voor de hond.

Als de hond zelf niet de bench opzoekt maar liever de mand/kussen uitkiest als rustplek laat dit dan ook zo en forceer niet de bench als plek voor de hond.

 

Juist forceren of dwangmatig de hond toch in de bench doen veroorzaakt alleen maar meer stress (stapelstress) met als gevolg een langer proces van het acclimatiseren.


U bereikt juist het tegenovergestelde, niet prettig voor de hond en zeker ook niet prettig voor u als baasje en begeleider van de hond
Laat de hond zelf hierin de keuze maken.
Lees meer over de rustplek van uw hond hier op onze website:
RUSTPLEK voor de hond

Stel de hond kiest zelf de bench als rustplek uit, hanteer  dan deze tips,  minimaal  10 dagen na aankomst van uw rescue-hond, zeker niet eerder. Liever na 2 a 3 weken, het moment dat de hond aanvoelt dat u goede bedoelingen heeft.

 

++++++++++++++++++++++++

Koop geen bench die te klein is voor uw hond

 

Een hondenbench moet groot genoeg zijn zodat uw hond:

 • Rechtop kan zitten  en staan, zonder dat hij zijn kop naar beneden moet houden
 • Zich makkelijk kan draaien
 • Op zijn zij kan liggen en zijn poten uit kan strekken.
 • Ruimte om een voerbak te plaatsen naast het kussen/deken van de hond en ruimte om eventueel een waterbakje op te hangen
 • Wij adviseren altijd 1 maat groter dan het advies, voor  de afmeting van uw hond.

 

Bench-training is een belangrijke gebeurtenis in het leven van uw hond. Zorg er daarom voor dat het voor zowel u als voor uw hond een leuke ervaring is. Uw hond moet zich gelukkig en op zijn gemak voelen in zijn bench. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het voor uw hond een fijne, veilige plek te maken waar hij graag gebruik van maakt.

 

 • Zorg voor een positieve associatie door gebruik te maken van voer en snacks. Begin met uw hond in de buurt van zijn bench te voeren en leg wat hondensnoepjes op het deken of kunssen in zijn bench. Zo zal uw hond voer (= positief) in verband gaan brengen met de bench.

 

 • Leg een deken op de bench om het meer op een hol te laten lijken. Veel honden vinden dit prettig (en herinnert hen aan het hok in het asiel).

 

 • Zorg er voor dat (klein-)kinderen de hond met rust laten in de bench. Een hond kan in paniek raken door benadering van bezoek en van kinderen. Rustplek = rustplek en dient gerespecteerd te worden door iedereen. Bench, mand of kussen dat maakt niet uit.

 

 • Laat uw hond langzaam maar zeker aan zijn bench wennen. U zult geduld met uw huisdier moeten hebben omdat het tijd kan nemen voordat uw hond aan het idee is gewend. Als u overhaast te werk gaat zal dit geen succes hebben.
  Dit kan frustrerend zijn voor zowel u als uw hond en mist dan ook zijn doel.

 

Waarvoor moet u een hondenbench niet gebruiken?

 

Afbeelding overgenomen van Hondenlot gedragstherapie. 
Nog meer nuttige informatie over gebruik van een bench, bezoek dan zeker deze website.


 

Overmatig of verkeerd gebruik van een bench om een hond in op te sluiten kan leiden tot angst, stress en verveling en heeft een negatief effect op zijn welzijn.

 

Het kan bestaande gedragsproblemen bovendien verergeren.
Het is dus belangrijk om het goed aan te pakken en de hond niet te lang in de bench te laten; een richtlijn voor een gemiddelde volwassen hond is niet langer dan vier uur, en niet elke dag.

 

Wanneer u de bench training NIET op de juiste manier uitvoert, kan uw hond zich opgesloten voelen in zijn bench en gefrustreerd raken. Uw hond kan dan vernielzuchtig worden en dit kan uw hond schaden.

 

 • Gebruik een bench nooit om uw hond te straffen. U dient de bench alleen te gebruiken als een plaats waar uw hond tot rust kan komen en waar u hem beloont. Wanneer uw hond zijn bench niet in wil gaan, dwing hem hier dan nooit toe.

 

 • Sluit uw hond nooit tegen zijn wil op in zijn bench. Sluit hem ook niet op wanneer u niet thuis bent omdat u de hele dag aan het werk bent.

 

 • Om te voorkomen dat uw hond vernielzuchtig gedrag gaat vertonen is het altijd het beste om voordat u naar uw werk gaat uw hond goed uit te laten en ook zijn hersenen aan het werk te zetten. Maw de hond dient voldaan te zijn.

 

 • Sluit uw hond nooit op in zijn bench wanneer hij barst van de energie. Maak uw hond goed moe en laat hem dan  maximaal 3-4 uur  uitrusten.

 

 • Een pup/jonge hond  hanteren wij een maximaal  verblijf van 2 uur in de bench. Daarna moet de jonge hond vaak plassen en is het tijd voor een leuk activiteit met het baasje/oppas.

 

 • Let op. een bench is bedoeld voor 1 hond. Iedere hond heeft behoefte aan zijn eigen rustplek in huis, zonder gestoord te worden door de andere hond binnen het gezin. Zorg voor voldoende ruimte tussen de rustplekken van de honden.

 

 

De BENCH-TRAINING

 

Alleen voor die honden die al uit zichzelf de bench hebben ontdekt als rustplek zelf opzoeken.

Nogmaals nooit geforceerd en met dwang deze training oppakken. 

 

 • Als uw hond uit zichzelf in de bench gaat, zeg dan "Goed zo" en "Plaats" beloon uw hond met iets heel lekkers bijvoorbeeld een stukje kaas of hondenworst. Nu associeert de hond de bench met iets heel positiefs. Sluit NIET het deurtje!

 

De training commando plaats:

 

Stap één

 • Zodra u ziet dat de hond zelf naar de bench gaat en er in staat gelijk belonen met uw stem "Goed zo" en  zeg "Plaats" ,
  dit duidelijk uitspreken.
  Blijf dit herhalen.

 • Biedt de maaltijd van uw hond aan in de bench, zijn rustplek. 
  U zal zien dat de hond zelf naar zijn bench toe gaat op het moment dat u met zijn, maaltijd bezig bent. En weer prijst u de hond en benoemt u "Plaats".

 

 • Ook als de hond zelf overdag de bench in gaat, blijf dan ook de hond prijzen en noem steeds commando "Plaats" zodat de hond leert wat u bedoelt.

 

 • Zodra de hond dit begrijpt gaat u dit commando gebruiken wanneer u wilt dat de hond naar de bench gaat. Als de hond dit begrijpt en op uw commando naar de bench gaat, direct belonen. 

 

 • Ga naast de bench zitten, het deurtje open en geef de hond een kauw-snack. 
 • Zodra u ziet  dat de hond ontspannen zijn snack oppeuzelt sluit u 30 seconden het deurtje. Niet langer en daarna open u het deurtje op een rustige manier.

 

 • De volgende dag herhaalt u de oefening en sluit u 1 minuut het deurtje

 

 • Bouw dit  rustig aan op naar 10-15 minuten, u blijft tussentijds naast de bench. 

 

Stap twee

 • De hond vindt het gesloten deurtje niet eng.
  Dan is het tijd om aftand te nemen van de bench.
  Loop weg maar blijf in het zicht van de hond. Ga bijvoorbeeld even lezen op de bank, maar wel zo dat de hond u kan zien.
 • Bouw dit op naar 30 minuten 

  Als u merkt dat uw hond dit eng vindt dat u afstand neemt, ga dan terug naar stap 1 en neem hier meer de tijd voor.

 

 • Altijd de hond prijzen nadat u het deurtje heeft geopend en belonen.

 

Stap drie

 • Herhaal stap twee maar laat uw hond langer in zijn bench, bouw dit op naar 1 tot 3 uur maximaal. Jonge honden en pups tot 2 uur maximaal

 

 • Blijf altijd bij hem in de buurt en loop zo af en toe even weg om kort daarna weer terug te komen.
  Beloon hem voor altijd

 

 • Het kan een tijdje duren, maar als u deze routine aanhoudt zal uw hond uiteindelijk leren dat zijn bench een fijne rustplek is ook als u niet in de buurt kan zijn.

 

 • Belangrijk

  Doe de halsband en veiligheidstuig altijd UIT in de bench.
  Er bestaat een kleine kans dat hij ergens achter blijft haken waardoor hij kan stikken.
  Liever GEEN risico.

 

Hondenbench voor in de auto.

 

Vervoer van uw maatje in de auto in een bench geeft rust en veiligheid tijdens het autorijden.

 

Er is veel ruimte voor ongelukken, wanneer u uw hond los in de achterbak of naast u op de grond laat zitten. De hond is bijvoorbeeld bewegelijk waardoor hij probeert op schoot te springen van de bestuurder.

 
Een  bench of transportkennel is daarom een goede oplossing. Het geeft uw hond een comfortabele, rustige en veilige plek in de auto, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken.

 

Het is verstandig uw hond eerst thuis een benchtraining te geven voordat u gebruik maakt van de bench in de auto. Door hem eerst thuis aan de bench te laten wennen voorkomt u dat uw hond angstig wordt of verward is wanneer hij in de auto zit en u aan het rijden bent.


Oefen eerst met in de auto gaan, in de bench
Als de hond dit als leuk ervaart, maak dan samen met hem een korte autorit. Uiteraard altijd de hond belonen als hij in de bench gaat en ook dit niet forceren. Onze Handleiding geeft u handvatten over wanneer de juiste periode is aangebroken om met uw hond op pad te gaan.  

 

Als blijkt dat uw hond autorijden in de bench geweldig leuk vindt kunt u overwegen voor in de auto een handige reisbench aan te schaffen of nog beter een speciale auto bench die kan blijven staan in de auto

 

 

Creatief met de bench

 

Vindt u een bench lelijk maar uw hond te gek als rustplek?
Zie creatieve oplossingen voor de bench in uw interieur