Home » Wie zijn wij? » Vrijwilligers » Vrijwilliger Corina

Vrijwilliger Corina van Essen

Mijn naam is Corina van Essen en ben sinds een aantal jaren met veel plezier, vrijwilligster bij Friends4Straydogs. Ik ben gek op dieren, met name honden. Ben er mee opgegroeid en heb altijd honden gehad. Ik kan eigenlijk niet meer zonder.

Wij wilden na een Groenendaler en een Duitse herder, die we beiden als pup hebben gekregen, eens een hond uit een asiel. We konden alleen geen geschikte hond vinden in de Nederlandse asiels. En omdat dierenliefde niet alleen tot de grens reikt hebben we een hondje uit het buitenland geadopteerd. Onze Spaanse amigo Elzar is met het vliegtuig, bij een lieve vrijwilligster in een reismand op schoot, naar Nederland gekomen.
En 2 jaar later, op 1 oktober 2016 hebben wij Avy (Afy) opgehaald. Ik had haar op FB voorbij zien komen en we vonden haar meteen leuk. Stond in de omschrijving dat ze rustig van aard was en ze leek me een fijn vriendinnetje voor onze, eveneens rustige Elzar.
Avy komt uit een Dodingsstation in Moinesti. Is daarna opgevangen in een privé asiel met buitenkennels. Dat is alles wat ik weet.


Bij aankomst op het meeting point in Duitsland bleek Avy helemaal verstijfd en heeft uit angst gebeten. Ik kon me haar reactie wel voorstellen...Gelukkig zijn we niet bang uitgevallen. We hebben haar in de bench op de achterbank gezet en ik ben er naast gaan zitten. Ze keek niet op of om en reageerde niet op mijn rustige gepraat. Wat ben ik geschrokken. Had nog nooit zo'n angstige hond gezien. Toen wist ik.....dit gaat heel veel tijd, rust en geduld kosten, maar dit gaat goed komen.
Bij thuiskomst uit de auto getild en dubbel aangelijnd in de tuin uitgelaten. Naar binnen durfde ze niet, mevrouw is door mijn man over de drempel getild. Heb ik nooit meegemaakt , ze heeft een streepje voor
. Ze durfde niet naar de woonkamer, dus hebben we haar mand, eten en drinken in de bijkeuken gezet, waar ze de nacht in alle rust heeft doorgebracht. De volgende dag en de dagen er na is ze niet verder gekomen dan de gang. We zijn gewoon ons ding blijven doen en hebben haar d'r gang laten gaan. Ze kon ons mooi bekijken van een afstandje. Uiteindelijk kwam ze uit zichzelf naar de woonkamer waar ze zich nog een week achter de bank heeft verschuild.
Gelukkig was kleine Elzar vanaf het begin erg lief voor haar en ze heeft zich aan hem opgetrokken, daar kunnen wij mensen niet tegen op. Het heeft maanden geduurd voor ze uit haar schulp kwam maar met fantastisch resultaat.
Het is voor ons een heerlijke hond. Kon na een jaar loslopen in het bos. Kan de oefeningen die ik voorheen met mijn herders op cursus heb geleerd feilloos uitvoeren en heeft daar ook plezier in. Ze is erg gek op hersenspelletjes.

Inmiddels is Elzar overleden en hebben wij sinds anderhalf jaar een nieuw vriendje voor Avy uit Roemenië (Botosani) via een Belgische stichting. Hij heet Timmy, vernoemd naar zijn rescuer Tim. Ik ben huisbezoeken gaan doen omdat er een oproep kwam op FB: Huisbezoeker gezocht voor de regio Overijssel. Ik wilde al langer iets gaan doen voor zwerfhonden maar was nooit op het idee gekomen om huisbezoeken te gaan doen. Heb via Ina de benodigde informatie en instructie gekregen zodat ik goed beslagen ten ijs kon komen. Mijn 1e huisbezoek was in Hengelo. Het was spannend maar heel erg leuk om te doen.
Het hondje is daar uiteindelijk niet terecht gekomen. Ik besefte toen goed hoe belangrijk een huisbezoek is en de strenge intake. Later is het nog wel een paar keer voorgekomen dat een hond niet geplaatst is. Ik hou ook altijd in mijn achterhoofd, zou ik hier mijn eigen honden achterlaten... Inmiddels doe ik ook wel eens huisbezoeken in Gelderland, waar ik zelf woon.
Erg leuk is ook de adoptanten site. Daar zie ik de meeste honden en een poes, waar ik een huisbezoek heb gedaan nog voorbij komen. Met enkele adoptanten heb ik ook nog contact.
Ik hoop nog lang huisbezoeken te kunnen doen. Ik heb daardoor het gevoel echt wat te kunnen betekenen. De foto's zijn van nog in Roemenië en van nu.