ERVARING AANKOMST HONDEN
Geschreven door Teamlid Ina
AANKOMST RESCUE-HONDEN in NL
Ervaringen uit de praktijk.
Het leek ons een leuk idee om voor jullie (nieuwe baasjes van een rescue-hond) een stukje te schrijven over de aankomst en waarom wij werken zoals wij werken. "Ja hoor" ik hoor jullie denken "Heb je ze weer"
Ja inderdaad dat klopt en met een zeer goede reden...... Helaas is het toch nodig om aansturing te geven, ondanks onze adviezen.....
Als teamlid probeer ik altijd aanwezig te zijn bij een aankomst. Soms komt het voor dat een andere vrijwilliger, de aankomst begeleid, altijd een lieve adoptant die ook huisbezoeken voor de honden afspreekt.
Ik sta daar met veiligheidstuigjes en halsbanden. U als nieuw baasje bent blij en enthousiast en zo hoort het ook.
Toch merken wij vooral dit jaar, ondanks al onze informatie dat niet onze handvatten worden opgevolgd.
Binnen een week zien wij een ander (niet goed passend en zeker geen veilig tuigje) op foto;s. Gaat men toch wandelen met de hond, op bezoek.......Men laat de hond niet met "RUST" loopt op de hond af, forceren met iets lekkers.... Vervolgens is er al snel een probleem..... Mijn hond valt uit..... of volgens mij is er verlatingsangst.... Lieve mensen RUST = RUST
Hou zou dat nu toch komen??? Helaas wordt in bijna 100% van deze situaties niet onze Handleiding Rescue-hond strict opgevolgd..... Resultaat stapel stress ipv dalen van het stress niveau na aankomst, stelt u de hond te snel en te veel bloot aan nieuwe prikkels.... Ondanks ons advies.
Wij begrijpen als geen ander dat u zo graag liefde wilt tonen aan uw nieuwe maatje en huisgenoot. Echter krijgen wij kromme tenen als tijdens bijvoorbeeld uitleg gebruik veiligheidstuigje, bij aankomst, toch iemand gezellig met de buurvrouw gaat staan kletsen...of gewoon wegloopt.....of geen 2 riemen/lijnen bij zich heeft.
Dit is helaas de praktijk...Iedere keer weer..
Of iemand vraagt mij: Ik wil eerst de hond even uitlaten..."
Dan vragen wij ons soms af, "Praten wij tegen een betonnen muur?" en "Waarom doen wij eigenlijk de procedure....Zucht"
Ik sta er niet voor de lol, 2x per maand, s nachts,
s morgens heel vroeg, op zwarte zaterdag, in de hitte, storm, vrieskou, of stromende regen, op het meetingpoint waar de honden aankomen.
Ik sta staat er voor de dieren.
Zijn de honden gedrogeerd?
Dit wordt met regelmaat gevraagd.
Neen.... wat u ziet is puur STRESS, van de reis, het afscheid van de opvang, weg bij mamahond, weg van die lieve verzorgster, weg uit de kennel-situatie..... zijn enkele voorbeelden, tel daar alle nieuwe indrukken bij op.
De nieuwe geluiden tijdens de reis, uit de bus in uw auto, de geluiden rondom het meetingpoint (vrachtverkeer, spoor) Alle nieuwe geuren, oa van u en uw auto, uw huis en woonomgeving. Zintuigen van een hond zijn 6-8 x beter ontwikkeld dan de onze, een hond heeft een intelligentie van een gemiddeld kind van 2-3 jaar.
Als u dat weet, zal u ook beseffen hoeveel impact dit heeft voor uw hond en dat U verantwoordelijk bent voor de begeleiding en het acclimatiseren van uw hond.
Deze start altijd met .... RUST... Het laten dalen van het stress niveau van uw hond.
Daarom is het zo ontzettend belangrijk even te luisteren tijdens ons praatje over het veiligheidstuig, het dubbel aanlijnen en het opvolgen van onze Handleiding Rescue-hond.
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fs%2Fq%2Fi%2Ftemp-lytfrpwaylnhhkndlzyp%2Fnbfxnm%2FcollageMaakvanuwrescue-hondGeenspoorzoeker.jpg)
Daarom tonen wij bewust deze afbeelding van honden die zijn ontsnapt, in Nederland....
Reden oa geen veiligheidstuigje, geen goede informatie, of toch de laconieke houding van de nieuwe baasjes....... "Mij overkomt dit niet...."
Deze honden, in deze collage zijn op 1 na gelukkig weer veilig, anderen zijn helaas verongelukt.... verdronken, aangereden....
Het zou je hond maar zijn.
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Fs%2Fq%2Fi%2Ftemp-lytfrpwaylnhhkndlzyp%2Fjfapnr%2FGebruikveiligheidstuig1-2.jpg)
Wij geven onszelf zeker geen schouderklopje, neen. Helaas heeft ons de ervaring geleerd dat mensen zeer eigenwijze wezens zijn en heel snel vergeten..... Of denken Het valt toch allemaal wel mee?
Het stress niveau is net na aankomst niet te meten, u kunt niet in het koppie kijken van uw rescue-hond immers.
Kijk hem zitten in mijn auto, ik stop even onderweg voor water........ Niet doen!
Ahhhhh wat lief, onbewust buigt u met uw gezinsleden over de bench en dus ook de hond heen. Gezellig met elkaar " Zo leuk, zo lief kijk hem toch eens kwispelen......"Beseft u niet hoe bedreigend dit is voor de hond in die bench? Of thuis op zijn rustplek?
Dat de hond waarschuwt (grommen) op een bepaald moment is dan ook niet meer dan normaal!
Piep dan niet na 1 a 2 weken "Hij gromt" (Waarschuwing van de hond "Laat mij met RUST). Of nog erger "Hij valt uit"........
Zodra de prikkels zich blijven opstapelen komt er een moment dat het stress-emmertje overloopt.....
De hond komt in de overlevingsmodus terecht en wilt maar 1 ding...... WEG UIT DE SITUATIE. Nu zit een ontsnapping in een heel klein hoekje verstopt en kan ieder moment de hond ontsnappen als er een mogelijkheid geboden wordt. Veel beter is deze situatie niet te creëren. U bent immers vanaf moment van aankomst `'de begeleider`' van uw Rescue-hond.
U hoeft ons niet aardig te vinden, als u maar onze raad en handvatten opvolgt vanaf het begin, vanaf de aankomst van uw hond.
Ik sta daar niet voor de lol of voor de gezelligheid, al hou ik zeker van een leuk gesprek met u.
Als ik ter plaatse iemand aanspreek op iets wat op dat moment niet wenselijk is voor uw hond, realiseer u dan dat dit nooit persoonlijk is, echter ALTIJD in het belang en welzijn van UW hond. Uw gezinslid, afhankelijk van uw INZICHT en van uw GEDULD, wat altijd start met RUST, vanaf de aankomst.
Ik sta daar vanwege ons harten, onze liefde voor deze eerder ongewenste dieren (Tessa en mijzelf)
Wij staan voor deze stakkers die zonder inmenging van onze fantastische mensen in Roemenië, een afschuwelijke dood waren gestorven.... Ik sta daar er voor de honden (en soms ook katten), die op dat moment niet aan u kunnen vertellen wat zij voelen en ervaren. Waar wij als team ons op dat moment ons verantwoordelijk voor voelen, juist op dit cruciale moment.
Wij zijn u ontzettend dankbaar dat u heeft gekozen voor een kansarme hond en vragen u alleen ons serieus te nemen en ons advies op te volgen. Uit ervaring weten wij, een goed begin is het 1/2 werk,. Dit begint met RUST (ont-stressen) - GEDULD - INZICHT
Informatieve mail voor nieuwe baasjes, voor aankomst van de hond:
https://www.stichting-friends4straydogs.nl/tips-voor-baasjes/voorkom-ontsnapping-van-uw-rescue-hond
TESSA & INA