AANKOMST RESCUE-HONDEN in NL
Ervaringen uit de praktijk. 


Het leek ons een leuk idee om voor jullie (nieuwe baasjes van een rescue-hond) een stukje te schrijven over de aankomst en waarom wij werken zoals wij werken. "Ja hoor" ik hoor jullie denken "Heb je ze weer"


Ja inderdaad dat klopt en met een zeer goede reden...... Helaas is het toch nodig om aansturing te geven, ondanks onze adviezen.....

Als teamlid probeer ik altijd aanwezig te zijn bij een aankomst. Soms komt het voor dat een andere vrijwilliger, de aankomst begeleid, altijd een lieve adoptant die ook huisbezoeken voor de honden afspreekt.

Ik sta daar met veiligheidstuigjes en halsbanden. U als nieuw baasje bent blij en enthousiast en zo hoort het ook.
Toch merken wij vooral dit jaar, ondanks al onze informatie dat niet onze handvatten worden opgevolgd.
Binnen een week zien wij een ander (niet goed passend en zeker geen veilig tuigje) op foto;s. Gaat men toch wandelen met de hond, op bezoek.......Men laat de hond niet met "RUST" loopt op de hond af, forceren met iets lekkers.... Vervolgens is er al snel een probleem..... Mijn hond valt uit..... of volgens mij is er verlatingsangst.... Lieve mensen RUST = RUST

 

Hou zou dat nu toch komen??? Helaas wordt in bijna 100% van deze situaties niet onze Handleiding Rescue-hond strict opgevolgd..... Resultaat stapel stress ipv dalen van het stress niveau na aankomst, stelt u de hond te snel en te veel bloot aan nieuwe prikkels.... Ondanks ons advies.

Wij begrijpen als geen ander dat u zo graag liefde wilt tonen aan uw nieuwe maatje en huisgenoot. Echter krijgen wij kromme tenen als tijdens bijvoorbeeld uitleg gebruik veiligheidstuigje, bij aankomst, toch iemand gezellig met de buurvrouw gaat staan kletsen...of gewoon wegloopt.....of geen 2 riemen/lijnen bij zich heeft.
Dit is helaas de praktijk...Iedere keer weer..
Of iemand vraagt mij: Ik wil eerst de hond even uitlaten..."

Dan vragen wij ons soms af, "Praten wij tegen een betonnen muur?" en "Waarom doen wij eigenlijk de procedure....Zucht"

Ik sta er niet voor de lol, 2x per maand, s nachts,
s morgens heel vroeg, op zwarte zaterdag, in de hitte, storm, vrieskou, of stromende regen, op het meetingpoint waar de honden aankomen.
Ik sta staat er voor de dieren. 

Zijn de honden gedrogeerd?
Dit wordt met regelmaat gevraagd.

Neen.... wat u ziet is puur STRESS, van de reis, het afscheid van de opvang, weg bij mamahond, weg van die lieve verzorgster, weg uit de kennel-situatie..... zijn enkele voorbeelden, tel daar alle nieuwe indrukken bij op.


De nieuwe geluiden tijdens de reis, uit de bus in uw auto, de geluiden rondom het meetingpoint (vrachtverkeer, spoor) Alle nieuwe geuren, oa van u en uw auto, uw huis en woonomgeving. Zintuigen van een hond zijn 6-8 x beter ontwikkeld dan de onze, een hond heeft een intelligentie van een gemiddeld kind van 2-3 jaar.

Als u dat weet, zal u ook beseffen hoeveel impact dit heeft voor uw hond en dat U verantwoordelijk bent voor de begeleiding en het acclimatiseren van uw hond.
Deze start altijd met .... RUST... Het laten dalen van het stress niveau van uw hond.
Daarom is het zo ontzettend belangrijk even te luisteren tijdens ons praatje over het veiligheidstuig, het dubbel aanlijnen en het opvolgen van onze Handleiding Rescue-hond.